VriendenCultuurPrijs 2016

12 oktober 2016


De eerste zondag in de herfst was een fantastische dag. Daar waar het buiten 25 graden zou worden, was er in de Concertzaal een prachtige, zonnige en vrolijke ambiance door de mooie muziekstukken die opgevoerd werden en een uitstekende verzorging rondom de VriendenCultuurPrijs.
In de 6e editie van de VriendenCultuurPrijs mochten wij luisteren naar 2 Nederlandse en 2 Belgische pianisten.
Wouter Smits, een 28 jarige jurist en pianist, die mooie muziek niet kan missen, was in 2011 ook genomineerd voor de VCP. Deze ochtend verwoordde hij Bach. Een heerlijk begin van deze zondagochtend.
Laurens de Man, die zowel piano als orgel bespeelt, is als 23-jarige zelfs hoofd-organist van de Janskerk in Utrecht. Hij bracht Bach opnieuw tot leven via achtereenvolgens Bach, Listz, Villa-Lobos en Poulenc. Een knap staaltje werk vol energie!
De 3e laureaat Wouter Valvekens komt uit België en is 19 jaar. Hij was vorig jaar ook al eens finalist van de VriendenCultuurPrijs. Een zeer getalenteerde jonge pianist welke vol expressie en durf Scriabin, Chopin en Nikolai Kapustin liet horen.

Met dank aan de presentatie van Roeland Kooijmans vernamen we dat de 4e laureaat Thomas Boodts , ook uit België afkomstig is en dat hij interesses op verschillende gebieden heeft. Hij is politiek betrokken geweest, hij produceert appelwijn, maar nu heeft hij zijn focus toch meer op de muziek gelegd. Naast Listz en Rachmaninov bracht hij een onbekend werk van Emmanuel Durlet (een Belgische componist) ten gehore.

De 4 pianisten hadden het de vakjury en het publiek moeilijk gemaakt. Doch na juryberaad en het tellen van de publiekskeuze werd zowel door de vakjury als het publiek Wouter Valvekens als winnaar aangewezen.
De vakjury roerde Wouter Valvekens om zijn expressievolle spel en de projectie naar het publiek. Een terechte winnaar! En ook daarmee is de stand Nederland-België weer 0-1.

Het eerste ZondagOchtendSalon was voor ons een uitstekend begin van het nieuwe seizoen.
Wij hebben enorm genoten en wat we hoorden van de mensen om ons heen, zij ook.
Alle lof voor Vrienden Theaters Tilburg welke dit voor de 6e keer hebben georganiseerd.

Rob en Mariëtte van Kempen.


 

 

Terug naar de vorige pagina
Totaaloverzicht

site powered by Toelgroep concept + creatie